ACUPUNCTUUR

WAT IS ACUPUNCTUUR?

Over ons gehele lichaam bevinden zich meridianen, of wel energiebanen, waar energie (Qi) doorheen stroomt. Op deze meridianen liggen acupunctuurpunten (meer dan 360!). Via dunne naalden kunnen we de Qi manipuleren. Hierdoor ontstaat een betere doorstroom van energie of kan een energieblokkade verdwijnen. Soms is het nodig om energie aan te vullen of de hoeveelheid energie juist beter te verdelen, afhankelijk van de klacht.

BEHANDELING

U voelt nagenoeg niets van het plaatsen van de naalden. Wellicht voelt u dat tijdens de behandeling de energie in uw lichaam weer gaat stromen. Dit merkt u aan een licht tintelend of juist zwaar gevoel rondom de naalden. De naalden blijven ongeveer 20 minuten zitten. Aangezien ik soms zowel acupunctuurpunten op de voor- als op de achter zijde van het lichaam wil gebruiken, moet u er rekening mee houden dat een behandeling soms ruim een uur duurt.

Ter ondersteuning van de acupunctuurbehandeling, maak ik ook gebruik van andere middelen zoals cups, TDP lamp of moxa. Een voedingsadvies kan ook onderdeel uitmaken van de behandeling.

TOEPASSINGEN

Acupunctuur is voor veel klachten een geschikte therapie: hooikoorts, hoofdpijn, vermoeidheid, spijsverteringsklachten, sportblessures, nek- en rugklachten, menstruatieklachten, stress, ondersteuning tijdens het afvallen, enz. Een acupunctuurbehandeling kan ook preventief worden gebruikt om bijvoorbeeld de weerstand te verhogen of om de energie weer op peil te brengen.

 

Bij sommige klachten zoals chronische ziekten, kanker of anatomische afwijkingen kan een acupunctuurbehandeling het probleem niet verhelpen, maar kunnen symptomen zoals pijn, misselijkheid of vermoeidheid verminderen.